1997-06-29 -- 2008-05-05

 

Vila i frid... älskade, älskade Rico... Vi kommer för alltid att älska och sakna dig!

Hasp Brian 9,5 år
(Preztiges Gaiko - Zalak Irina) 

- HD ua
- Artros ua
- Godkänd exteriörbeskrivning för korning
- Mentaltestad med godkänt skott
- Tävlad i lydnadsklass 1

Rasstandard schäfer 

 

Rico (uttalas 'Ricko') är den första hund jag (Nina) köpte för att stilla min enorma längtan efter en schäfer. Jag ringde runt till många kennlar i Borås med omgivningar, men ingen hade valpar just då. Och just DÅ skulle jag bara ha en schäfervalp! Dock fick jag tipset av en uppfödare i Borås om en liten relativt nystartad kennel någon dryg timmas bilväg från stan, där de hade två hanvalpar på 12 veckor till salu. Jag ringde genast upp den lilla kenneln och bokade tid för att komma och titta på de små ulltottarna. Det fanns som sagt två hanvalpar, och uppfödaren tyckte väl att jag skulle välja den lite lugnare av dem, eftersom det var min första valp. Sagt och gjort - jag föll som en fura för Ricos bruna ögon, och efter en dags funderande (fattar inte varför jag ens åkte hem för att "fundera" - jag ville ju ha honom!), åkte jag tillbaka nästa dag med pengar i näven. Jättespännande var det. Tänk att äntligen få en alldeles egen valp! Jag hade längtat i 14 år!!! Nu blev drömmen äntligen sann.

Vi gick valpkurser och grundkurser och spårkurs och annat smått och gott. Och så tävlade vi - EN gång. Jag blev så förtvivlad över att vi inte fick ett förstapris (hade INGEN aning om vad ett förstapris egentligen innebar, mer än att det var bra) - vi fick 155 poäng och således "bara" ett andrapris - så jag gav helt enkelt upp tävlingskarriären. Mycket på grund av dåliga tävlingsnerver också antar jag... eller kanske bara därför, nu när jag tänker efter i efterhand..? Jag hade dock ambitioner att tävla vidare någon vacker dag, så jag och Rico tränade på flitigt flera gånger i veckan, men momenten blev aldrig riktigt "perfekta" i mina ögon, så jag vågade inte tävla. Nu har jag dock insett att man inte behöver få 10:or på alla moment för att man ska kunna få ett förstapris, så någon gång kanske JAG kommer ut på tävlingsbanan också - och inte bara Patrik.

Rico kom ut på en korning också, och det gick väl inte alls som jag hade trott. Istället för att koncentrera sig på allt som hände runtomkring, gick han och glodde i backen och letade "sork"... Ni som känner Rico vet att det är det bästa han vet att göra i mossig skog och på gräsmattor. Domarna fick då naturligtvis intrycket av att han inte "pallade med" de olika momenten, så det drog ner ganska mycket på poängen. Men i vilket fall som helst är Rico en mycket stabil kille, orädd, glad och nyfiken - och väldigt social. Dessutom är kamplekar något han älskar - då helst med pinnar?!

Rico har bott halva sitt liv hos mina föräldrar, där han fått leva ett prima pensionärsliv med mycket motion och massor av kärlek. Några av anledningarna till att han flyttade dit var, dels att det blir jobbigt med både hane och löptikar (jag blir GALEN på konstant hundpip), dels orkar "gamlingen" inte med tre busfrön till dobermanntikar och katter dagarna i ända, dels så formligen ÄLSKAR mina föräldrar honom - så beslutet var lätt. TACK till dig och pappa för att ni tagit så väl hand om Prutten! Ni är GULD värda!

Rico med sin 'mommo'
Rico med sin "mommo"

Rico har vidare varit en bra valpfostrare - han är lugn och säker i sig själv, och är enormt tydlig med hundspråket. Han har fått säga sitt både när Yxie, Q-ty och Aquila var små. De har den största respekt för honom, och den är han värd!

Vilar efter ett löppass längs vattenbrynet
Vilar efter ett löppass längs vattenbrynet

Vår älskade Rico var upp till veteranålder frisk och kry, med undantag av några inflammerade talgkörtlar (aterom), som vid två omgångar opererats bort. På äldre dagar fick han dock veterinärutlåtandet "kronisk knäledsartros", så han fick gå på smärtstillande den sista tiden. I maj 2008 orkade knäna och bakpartiet inte med mer, så mina föräldrar tog det tyngsta av alla beslut, nämligen att låta allas vår älskade Rico få den sista vilan, dels på sin favoritäng i skogen och dels på sin favoritplats i mammas och pappas trädgård. Sov gott, kära vän. Ord kan inte beskriva hur saknad du är! :-(


Rico 10,5 år 


Januari 2008


Rico 10 år den 29 juni 2007!!! Hip hurra! 


En smarrig 10-årstårta! :-) 


Rico glufsar i sig med god aptit. 


Födelsedagskalaset avslutades med favoritkanalen på TV - Animal Planet!
Ja, Rico tittar faktiskt på TV varje dag...


November 2006 - dragkamp med Yxie 


Matte, husse och Rico 


Rico och liten Yxie 


Rico älskar att simma... 


... och hoppa... 


... och bära på pinnar. 

 

 

 


Rico har varit på sitt livs första
och enda utställning (inoff.). Det blev
ett förstapris med HP! 7 månader gammal.
 

 

 

Min ulltott och jag!
Min ulltott och jag!

Preztiges Gaiko Greve Felix Folemarkens Jasso
Greve Beta
Marodahls Rouletta Karat Von Der Rolandsburg
Marodahls Mercedes
Zalak Irina Preztiges Vondo Falko Vom Bierstadter Hof
Preztiges Heizie
Incidents Flinga Silverpilens Nix
Incidents Åxå